Coopburo

Coopburo

Coopburo - Cooperatief ondernemen met kennis van zaken

Cooperatief ondernemen met kennis van zaken
Coopburo, de coöperatieve dienstverlener van Cera, informeert, inspireert en adviseert u over coöperatief ondernemen. 

De stap zetten om samen met anderen een nieuw initiatief op te zetten is een mooie, maar complexe uitdaging. Mogelijk krijgt u te maken met heel wat zaken waar u amper vertrouwd mee bent?

Om u hierbij te ondersteunen en te begeleiden, biedt Coopburo een volledig dienstenpakket aan om u in de oriëntatie- en opstartfase met raad en daad bij te staan. Samen zorgen we er voor dat de coöperatieve ideeën niet in de ontwikkelingsfase blijven hangen, maar tot een praktische, realistische en duurzame samenwerkingsvorm komen. Wij raden coöperatieve starters zeker aan om eens een Coop Workshop te volgen. Daarna bespreken we samen de volgende stappen waarbij Coopburo kan helpen.


Wat doet Coopburo voor u?

Advies & begeleiding
Vorming & ontmoeting
Onderzoek & ontwikkeling

Advies & begeleiding

Uitwerken van een coöperatief business- en ondernemingsmodel

Het is belangrijk om voor de opstart goed na te denken over het organisatiemodel dat u in de praktijk wil brengen. Welke activiteiten gaat u precies opzetten en wie wilt u daarbij betrekken? Hoe verhoudt zich dit tot andere gelijkaardige initiatieven? Wat is de capaciteit aan mensen en middelen die u nodig hebt? Welke inkomende geldstromen voorziet u om deze werking gefinancierd te krijgen? Hoe maakt u een financieel plan op?

Bepalen van de gepaste (juridische) structuur

Hoe geeft u uw initiatief verder vorm? Kiest u voor een vzw-structuur, een coöperatieve vennootschap of een andere rechtsvorm? Of volstaat een samenwerkingsovereenkomst met goede afspraken op papier? Met welke juridische aspecten moet u rekening houden? Welke spelregels moet u vooraf vastleggen? Hoe stelt u statuten en een huishoudelijk reglement op? Met welke administratieve formaliteiten moet u rekening houden?

Uitwerken van een coöperatief communicatieplan

Een goede communicatie is van wezenlijk belang in elke samenwerkingsvorm. Dat begint bij een goede interne communicatie tussen de initiatiefnemers en met alle betrokkenen. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over externe communicatie. Wie zijn uw externe doelgroepen? Hoe kan u die best bereiken? Hoe bereidt u zich voor op eventuele crisissituaties?

Coopburo helpt u bij het opmaken van een communicatieplan en bij het ontwikkelen van de communicatie-instrumenten die nuttig zijn voor uw organisatie.


Vorming & ontmoeting

Coopburo heeft een eigen vast vormings- en ontmoetingsaanbod.

Een greep uit onze activiteiten

  • Coop Workshop, onze introductie in coöperatief ondernemen
  • Coop Explore, een bezoek aan en uitwisseling met binnenlandse coöperatie
  • Coop Tour, een buitenlands bezoek en uitwisseling met één coöperatie of verschillende coöperatie in een regio
  • Coop Event, ons grootschalig inspiratie- en netwerkmoment

Bekijk onze agenda voor de datums. Of abonneer u op Coop News, ons e-zine. Dan brengen wij u op de hoogte.

Op maat

Daarnaast werken wij graag op maat van uw organisatie en/of sector een lezing, spreekbeurt, cursus of workshop uit. 


Onderzoek & ontwikkeling

Coopburo verkent vanuit actuele maatschappelijke uitdagingen nieuwe toepassingsmogelijkheden voor coöperatief ondernemen.

Coopburo doet kwantitatief onderzoek in samenwerking met Cesoc-KHLeuven en HEC-ULg, en investeert in de uitbouw van een observatorium voor Belgische coöperaties.


Contacteer ons

Peggy Mommaerts is het eerste aanspreekpunt van Coopburo.  U kan bij haar terecht voor al uw vragen en voor het maken van een afspraak. Zij brengt u graag in contact met één van de Coopburo-experten.