Bolero Crowdfunding Blog

Blog

Waarom investeert een Brit meer in Startups dan een Belg?

Beauhurst in het Verenigd Koninkrijk heeft een studie gemaakt en hieruit blijkt dat crowdfunding de belangrijkste financieringsvorm is geworden voor de 'early-stage' startups.

Laat het een inspiratie zijn om ook in België ondernemers meer kansen te geven. De regering kan en wil hier effectief wat doen! Maar wanneer komt het nu? Lees hier hoe de situatie in België is.

Op crowdfundinsider lazen we vandaag een interessante studie die Beauhurst heeft gemaakt. In het Verenigd Koninkrijk is crowdfunding intussen de belangrijkste financieringsbron voor de zogenaamde 'early-stage'-start-ups. Die zijn start-ups die hun eerste financiering zoeken.

Dit is op zich al een verrassend feit, maar er komen wel meer zaken naar voor die de moeite waard zijn om even bij stil te staan.

Hoe zit het eigenlijk bij ons?

Wel, euh,... het verschil is op zijn zachtst gezegd gigantisch. Waar de risico-kapitaal verstrekkers in België jaarlijks ongeveer 200 miljoen investeren is er natuurlijk een groot verschil met het VK. Daar werd meer dan 5 miljard geïnvesteerd in bijna 3000 transacties. Uiteraard is de markt daar ook veel groter, maar naar inwoners omgerekend blijft het toch een belangrijk verschil.

Nog hallucinanter wordt het op het vlak van crowdfunding: De gemiddelde Brit investeert via crowdfunding meer dan 100 keer meer dan de gemiddelde Belg. De situatie is overigens niet veel beter als we het vergelijken met onze andere buurlanden. Ook daar wordt per inwoner snel een factor 10 keer meer geïnvesteerd.

Wat betekent dit nu?

Wel als deze trend zich doorzet zullen er in de andere landen steeds meer start-ups ontstaan. Dat zijn de KMO's van morgen. Het zijn meestal super-innovatieve bedrijven die snel groeien en zogenaamd 'disruptief' zijn.

En België is toch een kmo-land? Inderdaad! Daarom is deze trend nog het meest verontrustend. Voor we het weten riskeren we dus heel snel achterop te lopen ten opzichte van de buurlanden.

Is het dan allemaal kommer en kwel?

Wel neen, het goede nieuws is dat er bij ons gigantisch veel talent zit. We investeren dan ook in zeer goedkoop onderwijs. Onze jeugd is fantastisch opgeleid aan een zeer democratische kost. Vanuit de initiatieven die we bij KBC samen met een aantal partners genomen hebben (vb Start-It), maar ook vanuit de vele andere incubatoren zoals iMinds, Telenet Idealabs,... zien we veel meer jongeren die de sprong naar zelfstandigheid en ondernemerschap willen wagen. Start It bijvoorbeeld kreeg in twee jaar tijd ongeveer 2000 aanvragen en bijna 300 ondernemers startten het incubatietraject. Als de trend uit het VK zich verder doorzet zal crowdfunding ook in België voor hen een belangrijke financieringsbron worden. Als het niet lukt verkassen ze waarschijnlijk naar het buitenland. Voor hen is België een dorp en hebben zij geen probleem zich te verplaatsen. Het zou jammer zijn om dat talent te zien vertrekken nadat we via onderwijs en allerhande subsidies zoveel in hen geïnvesteerd hebben;

Wat kan er dan gedaan worden?

Heel veel eigenlijk. Crowdfunding kent in het VK en NL een groot succes omwille van een veel soepeler beleid en ook omwille van tax incentives;

De Belgische regering is een zeer goed initiatief aan het uitwerken, namelijk de Tax Shelter. Hierdoor worden investeringen in jonge Start-Ups fiscaal aftrekbaar; Dat is niet alleen een belangrijke motivator voor de Belg, het is ook een compensatie voor het risico. Want laat ons eerlijk zijn, faillissement blijft het grootste risico voor start-ups. de Tax Shelter is eigenlijk niet meer dan een compensatie voor dat risico. Het mag zeker niet de reden worden om te investeren, maar het zou wel goed zijn dat het deel uitmaakt van het pakket voor die mensen die hun eigen cent willen in de weegschaal gooien voor deze jonge ondernemers.

Er is één zaak bijzonder jammer. De Tax Shelter werd reeds vorig jaar aangekondigd, maar is nog steeds niet in voege. Hij wordt nu verwacht voor dit jaar. Eigenlijk is het een no-brainer. De tax shelter zal inderdaad geld kosten (30% tot 45% van het geïnvesteerde bedrag voor die start-ups die binnen de regels vallen), maar met een overheidsbeslag van ruwweg 50% (en ja dit is wat kort door de bocht, dat geven we toe) is de balans van de tax shelter zelfs voor de overheid positief.

Laat ons hopen dat die er snel komt en dat het talent dat we hier hebben ook de weg kan vinden naar financiering,...

 

In de inspiratiesessies die we momenteel doen merken we alvast zeer veel interesse van zowel ondernemers als investeerders. Laat ons samen zaaien voor de toekomst,...

SEED Capital is the future!!

 

Voor diegenen die willen lezen hoe het er in het VK aan toegaat::

http://www.crowdfundinsider.com/2016/02/82327-equity-crowdfunding-now-most-active-investor-type-in-uk-high-growth-company-funding/